2.8.2012

Exchange 2013 Preview ja asiantuntijan tulevaisuus


Microsoft julkisti pari viikkoa sitten tiedon uudesta Office-paketista nimeltä Microsoft Office 2013. Paketista on ladattavissa esikatseluversio. Samalla julkaistiin muita esikatseluversioita eri tuoteista, yhtenä Exchange Server 2013 Preview. Kaiken kaikkiaan Microsoftin viesti on selkeä, tulevaisuuden palvelut ovat pilvessä ja nämä uudet tuotteet tukevat yhä paremmin tätä tilaa. Vaikka Microsoft julkaisee palvelintuotteistaan uusia versioita, joita voidaan ajaa omissa ympäristössä ja konesaleissa, alkaa sähköpostin (Exchange) ja viestinnän (Lync) osalta tilanne olla se, että nämä ovat niitä viimeisiä omia asennuksia. Yhä useampi organisaatio miettii siirtymistä pilvipalvelujen käyttöön. Kynnys vain madaltuu, kun ohjelmat ja työkalut kehittyvät entisestään ja helpottavat siirtymistä.


Asiantuntijan näkökulmasta nykytilanne asettaa muutaman kysymysmerkin ilmaan. Asiat eivät toki muutu ihan yhdessä yössä, mutta on selvää, että tällä hetkellä eletään suurta murrosvaihetta IT-palveluiden tuottamisessa. Isot teknologiajätit satsaavat toden teolla pilvipalveluihin. Pienempien toimijoiden täytyy jollain lailla yrittää luovia kaiken kuohunnan keskellä ja löytää oma paikkansa. Mutta mikä on asiantuntijan rooli tulevaisuudessa? Voi olla, että joidenkin vuosien päästä ihmetellään, niin kuin vanhassa mainoksessa konsanaan: "Mitä sitä ennen leivän päälle laitettiin?". Eli pilvipalvelut muuttuvat niin arkisiksi, ettei enää muisteta aikaa ennen sitä. Voidaan jopa ihmetellä, miksi aikanaan asennettiin palvelintuotteita omiin ympäristöihin, joita oli hankala ottaa käyttöön ja vähintäänkin yhtä haastavia ylläpitää. Näitä asioita on ihan hyvä pohtia myös nyt.

On selvää, että asiantuntijan rooli muuttuu tulevaisuudessa. Tämä on vaan väistämätön tilanne. Jos olet panostanut osaamiseen erityisesti Exchangen ja Lyncin osalta, saattaa tilanne olla muutaman vuoden päästä se, että ei ole enää omalle osaamiselle kysyntää tai se on ainakin vähentynyt. Se asiakaskunta, joille on aina aikaisempina vuosina tehty käyttöönottoja ja päivityksiä, lakkaa olemasta.

Microsoft-asiantuntijoiden sertifiointiohjelmiin on tullut uusia osa-alueita, jotka liittyvät pilvipalveluihin. Tarkoituksena on varmasti kohottaa kumppaneiden osaamista tällä saralla, jotta asiakkaiden siirtyminen palveluiden käyttäjiksi tapahtuisi mahdollisimman jouhevasti. Tällä saralla on varmasti kysyntää seuraaviksi vuosiksi. Mutta mitä tehdään sen jälkeen, kun se viimeinenkin asiakas on siirtänyt palvelunsa pilveen? Asiantuntijasta on tullut samanlainen loppukäyttäjä, kuin niistä entisistä asiakkaistakin. Tilanteen ei toki tarvitse olla näin synkkä ja dramaattinen, mutta varmasti myllertää monen asiantuntijan mielessä, mihin sitä tulisi omat resurssinsa kohdentaa. Näissä aina nousee yksittäisen henkilön inhimilliset näkökulmat esille. Oman asiantuntijuuden tulevaisuus tulee jollain lailla varmistaa, mutta mihin tai kenen kelkkaan nousta, onkin vaikea vastata.

Yksi asia on myös selvää, yhä syvemmälle osaamiselle on kysyntää. Keskinkertaisella "jokapaikan höylä"-periaatteella ei välttämättä enää pärjätä kovin pitkälle. Järjestelmät vain kasvavat, tulevat yhä kompleksisimmiksi ja liittyvät yhä enemmän muihin, että niiden hallinta edellyttää oikeasti syvällistä ymmärrystä ja osaamista. Jos joku Windows-asiantuntija on ajatellut pärjäävänsä ikkunointiin perustuvalla kliksuttelulla eläkepäiviin asti, erehtyy pahasti.  Eräs kolumnisti (en nyt muista kuka) kirjoitti muutama kuukausi sitten, että Windows-asiantuntijoilla on nyt valinnan paikka: Se Powershell pitää joko ottaa haltuun tai sitten täytyy vaihtaa kokonaan alaa. No asia ei ehkä ihan näin mustavalkoinen ole, mutta siinä on totuuden perää. Hyvästä esimerkistä käy vaikkapa tämä uusi Exchange 2013 Preview. Jos olet pyörittänyt Windows Server 2003-palvelimia ja Exchange 2003:sta ja siirryt Windows Server 2012:n ja Exchange 2013:n pariin, on hyppäys mekoinen. Exchangessa on yksistään 963 Powershell Cmdlet:iä ja Windowsissa niitä on yli 2000 kpl lisää, riippuen komponenteistä. On aivan selvää, miten nyt ja tulevaisuudessa hallitaan Microsoftin järjestelmiä.

Kyllä uuden Exchange-version julkaisu aiheuttaa aina pientä kutinaa meikäläisessä. Sitä innostuu uudestaan taas asiasta ja erityisesti se, mitä uutta on verrattuna vanhaan. Tulevissa kirjoituksissa keskitytään vahvasti uuteen Exchange-versioon ja sen ominaisuuksiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti