8.9.2013

Microsoft lopettaa korkean tason sertifioinnit


Microsoftilta on totuttu kuulemaan suuria uutisia viime aikoina ei vähiten Nokian mobiililiiketoiminnan myymisen takia. Vähälle huomiolle, ainakin Suomessa, on jäänyt Microsoftin (MS Learning) päätös lopettaa korkeimman tason sertifioinnit (MSCM/MCM/MCA). Erityisesti tapa, jolla Microsoft tämän teki, on herättänyt paljon keskustelua Blogeissa ja keskustelupalstoilla. Sertifioinnin omistajia lähestyttiin sähköpostilla lauantaina 31.8.2013 ja kerrottiin ohjelman lopettamisesta yksioikoisesti. Keskeneräisille tutkinnoille annettiin vain 1 kk (lokakuun loppuun mennessä) aikaa suorittaa testit loppuun. Syitä lopettamiselle ovat olleet ohjelman välitön kannattamattomuus, sillä ei ole saavutettu sellaisia määriä tutkintoja kuin olisi toivottu ja IT-ala on muuttunut nopeasti viime aikoina, että tämän kaltaiselle sertifioinnille ei välttämättä ole enää tilausta.





Microsoft aloitti vuosituhannen alussa Ranger-nimellä kulkevan ohjelman, jonka tarkoitus oli kouluttaa kumppaneita korkean tason Exchange-osaajiksi. Pääsyvaatimukset olivat kovat ja koulutus rankka. Ohjelman veti silloinen tuoteryhmä eli käytännössä koodaajat, jotka kertoivat suoraan asiantuntijoille sellaista tietoa, mitä ei missään muualta ollut julkisesti saatavilla. Sittemmin ohjelma siirrettiin pois tuoteryhmän vastuulta ja siitä tehtiin tuote ja repertuaaria laajennettin muihin tuotteisiin. Syntyi MCM/MCA, jota lähti vetämään MS Learning. Siitä ei tullut koskaan Microsoftin mielestä sellaista hittiä, mitä he olivat toivoneet, jos vertaa esim. Ciscon CCIE-ohjelmaan. Kaiken kaikkiaan Ranger/MCM/MCA-sertifioinnin omaavia henkilöitä, kaikki tuotteet mukaan lukien, on vain sadoissa. Vastaava määrä Ciscolla on tuhansissa.

MCM/MCA-ohjelma on antanut mahdollisuuden kumppaneille erottautua muista ja antanut liiketoiminnalle todellista arvoa. Isoissa ja haastavissa globaaleissa projekteissa se on ollut monesti ratkaiseva tekijä, millä kauppa on saatu tehtyä ja voidaan olla vakuuttuneita siitä, että hanke toteutuu onistuneesti. Nyt tätä ollaan ottamassa pois. Se missä Microsoft välillömästi säästää eli ohjelman lopettamisessa, kostautuu välillisesti monella tavalla kumppeneille ja viime kädessä myös Microsoftille itselleen. Onhan puoleet korkeimman sertifioinnin osaajista Microsoftilta itseltään. Mistä jatkossa saadaan sellaista osaamista, jota tarvitaan haastavissa tilanteissa ja projekteissa? Miten kumppanit saavat korkean tason asiantuntijuudesta lisäarvoa liiketoiminnalle tulevaisuudessa?

Henkilökohtaisella tasolla on kyse todellisesta shokista. Se, että on edes päässyt koulutukseen, on vaatinut yleensä noin vuoden erittäin kovan valmistautumisen ja satojen tuntien oman ajan uhrauksen. Lisäksi osa henkilöistä on joutunut itse maksanut koulutuksen omista rahoistaan. Esivaatimuksena on osata kaikki, mitä julkisesti on saatavilla: Techet, tuoteryhmän blogi, RFC:t, kirjat yms. Lisäksi pitää olla vuosien kokemusta ymäristöjen rakentamisesta ja ylläpitämisestä. Itse koulutusjakso on erittäin rankka. Kolmen viikon aikana seitsämän päivää viikossa 12-20 tuntia päivässä ja vielä lopuksi 6 tunnin kirjallinen  koe ja 8 tunnin laboratoriotesti. Nyt kun olet osoittanut äärimmäistä motivaatiota, sitoutumista, kehityshalua ja erityisesti osaamista, niin Microsoft toteaa, että "kiitos, tämä oli nyt tässä, emme tarvitse enää sinua". Luottamus on totaalisesti kadonnut.

Monelle sertifioinnin suorittaneelle yhteisöllisyys on ollut todella tärkeä, etenkin normaaleissa työtehtävissä. Se postituslista, mihin sertifioinni suorittaneet pääsevät, on kullan arvoinen. Tuoteryhmältä on päässyt suoraan kysymään asioista ja lisäksi tuoteryhmä on vastaavasti suoraan ilmoittanut mahdollisista ongelmista. Tämän yhteisöllisyyden katkaiseminen koetaan ehkä kaikkein pahimmaksi. Tosin sen jatko ei ole vielä selvä.

Itse olen aina arvostanut Microsoftissa sitä, että se on pitänyt asiantuntijoita tärkeinä tai ainakin antanut sellaisen kuvan. Osa MCM/MCA-henkilöistä on sitä mieltä, että Microsoftin viime vuosien menestys on pitkälti hyvien asiantuntijoiden ansiota. Tällä on varmasti osaltaan ollut merkitystä, mutta varmaan eriäviä näkemyksiäkin on. Ilmeisesti pilviaikakauden markkinakeskeisyys ja verinen taistelu asiakkaista on johtanut siihen, että asiantuntijuudella ei ole enää niin suurta roolia. Vaikuttaa siltä, että Microsoft on sahaamassa yhtä pöydän jalkaa tarpeettomana pois. Tulevaisuus näyttää, miten pöytä pysyy pystyssä. Se on totta, että maailma on muuttunut (ertyisesti asiantuntijan) jopa niin, että paluuta menneisyyteen ei enää ole. Todennäköisesti Microsoft laskee sen varaan, että asiakkaat siirtävät palvelujaan pikkuhiljaa yksi kerrallaan pilveen, jolloin asiantuntijoita ei enää tarvita, ainakaan siinä määrin eikä sen kaltaisia kuin ennen. Kumppaneiden rooliksi jää saattohoito. Tämän jälkeen alkaa ikuinen onni ja autuus pilvimaailmassa. Vai alkaako?

Noin kolme vuotta sitten edellisessä työpaikassa käytiin Microsoftin toimesta esittelemässä BPOSin uutta versiota, josta sittemmin tuli Office 365. Tuolloin Microsoft korosti sitä, että he haluavat keskustella kumppaneiden kanssa pilvipalveluista ja niiden tarjoamisesta asiakkaille. Jonkinlainen ansantamalli oli varmaan olemassa ja taitaa olla vieläkin, tosin sen kannattavuudesta kumppaneille en osaa sanoa. Nyttemmin Microsoft tarjoaa suoraan asiakkaille pilvipalvelujaan ohi kumppaniverkoston. Ilmeisesti kilpailu on niin kovaa, että tähän on tultu ja ne asiantuntijat, jotka ovat aikanaan pystyttäneet konesaliympäristöjä koetaan esteeksi Microsoftin pilviliiketoiminnalle. Samalla ollaan ottamassa mallia pahimmasta kilpakumppanista Googlesta ja jota alun perin oltiin ivaamassa

Huhut kertovat, että esim. Exchange 2013 olisi viimeinen ns. On-Premise-versio. Tämän jälkeen uusia versioita tarjotaan vain pilvestä. Mihin tarvitaan enää sellaista asiantuntijaverkostoa kuin nyt? Ei luonnollisesti mihinkään. Toisaalta, jos Microsoft on oikeasti menossa tämän kaltaiseen toimintaan, niin miksi asiantuntijoiden enää kannattaa tehdä yhtäkään Microsoftin sertifiointia. Mitä merkitystä sillä oikeasti on, jos lopputulos on jo jollain lailla nähtävissä? Eivät tämän kaltaiset päätökset ja linjaukset ainakaan motivoi mitenkään päivittämään omia sertifioineja.

Eräiden asiantuntijoiden mukaan talousluvut näyttävät siltä, että Microsoft tekee tappiota nykyisellä Office 365:llä. Sillä on tällä hetkellä valtava paine saada lisää asiakkaita kannattavuuden parantamiseksi. Tätä tietoa vasten on toisaalta helpompi ymmärtää Microsoftin toimintaa, mutta antaa myös aihetta kumppani- ja asiantuntijaverkostossa miettiä, mikä loppujen lopuksi on kannattavaa ja mikä ei. Sanotaan, että pääomalla ei ole kotimaata ja näin varmasti on. Nokian eninen pääjohtaja Kallasvuo totesi pari päivää sitten haastattelussa, että nyt Elop voisi valvoa Suomen etua Microsoftilla. En voi kuvitella enää naivimpaa kommenttia asiasta. "Sen laulaja laulat kenen leipää syöt", sanotaan. Jos Elop on Microsoftilla, niin hän tasan tarkkaan ajaa Microsoftin etua mobiililiiketoiminnassa, ei Suomen.

Laajemmalti ajatellen kannattaa miettiä, mikä IT-palvelutaloille ja koko Suomen kansantaloudelle on viime kädessä viisainta. Kannattaako meidän tukea ohjelmistotaloja, jotka vievät meiltä asiakkaita, työpaikkoja ja verorahoja vai olisiko jotain muita vaihtoehtoja. Kysehän on viime kädessä sinun työpaikastasi.


Lähteitä:
Are Microsoft Losing Friends and Alienating IT Pros?
http://www.stevieg.org/2013/08/are-microsoft-losing-friends-and-alienating-it-pros/

Episode 27: Special Edition – MCMCSMCAMCSEITPro – Alphabet Soup
http://www.theucarchitects.com - Podcast

Once an MCM always an MCM
http://www.expta.com/2013/08/once-mcm-always-mcm.html

Microsoft cloud revenues and investments
http://thoughtsofanidlemind.wordpress.com/2013/07/21/microsoft-cloud-costs/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti